ARANACAK KELİMEYİ GİRİN

Cilt Sağlığınız ve Güzelliğiniz İçin Su İçin

2940 defa okundu / 13.07.2014 / MAKALELER Kategorisinde...

Deri bedenimizin dışa açılan ön yüzü, penceresi ve 5 duyu organımızdan biridir. Yetişkinlerde 1.5 metre karelik bir alanı kaplayan ve vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan deri, vücudun sıvı dengesini ve ısısının sabit kalmasını da sağlar. Çevreyi algılayarak uyaran en geniş organımız derimizdir. Birçok işlevlerinin yanı sıra cildin yumuşak, temiz ve pürüzsüz olmasının, kişinin başkaları tarafından değerlendirilmesinde ilk kriterlerden biri olarak öne çıktığı bir gerçektir. Kısacası cilt, hem sağlık hem de estetik ve toplumsal açıdan önemlidir.

Yeterli düzeyde su olması gerekli
 
Deri, üst deri (epidermis) ve alt deri (dermis) diye tanımlanan tabakalardan oluşmuştur. Üstderinin alt katmanında epitel hücreleri üretilir. Bu hücreler yüzeydeki katmana doğru ilerleyerek boynuzsu yüzey katmanı şeklini alır. Derinin yüzeyini oluşturan bu katman koruyucu duvardır. Sürekli yenilenen bu hücrelerinin alttaki tabakadan üste çıkması için 3-4 haftanın geçmesi gerekir. Bu hücrelerin oluşturduğu deri tabakası yeterli düzeyde su içerdiğinde deriye gereken elastikiyeti ve işlevlerini yerine getirme olanağını sağlar.
 
Yeterli su olmazsa cilt kuruması başlar
 
Deri bedende oluşan fazla ısıyı buharlaştırarak dışarı atan organdır. Dolaşım sistemi deriye yeterli su getirmezse yani yetersiz su alınırsa hücre içi suyu azalarak derinin onarım hızı düşer ve cildin kuruması başlar. Deriyi oluşturan hücrelerin kuruması derinin görünümünü ve sağlığını olumsuz etkiler. Sağlıklı, yumuşak, nemli bir cilde sahip olmak için yeterli su içilmelidir.
 
Kuru ve donuk bir cildin başlıca nedeni dehidrasyondur. Dehidrasyon vücuttan su kaybıyla oluşur. Dehidrasyonda derideki su depoları kullanılırken kaybedilen su aynı oranda yerine koyulamamış olabilir. Dehidrasyonun neden olduğu en sık görülen cilt hastalığı sklerodermadır. Kol, bacak, el ve ayaklarda deri incelir, pullanır. İlk aşamada su tüketiminin arttırılması gerekir. Bu durumu danışanlarımın su tüketimini arttırarak takip ettiğimde açık olarak görüyorum.
 
Suyun etkisi bakım ürünleriyle kıyaslanabilir nitelikte
 
Ayrıca yapılan bir araştırmada günde ek bir litre su tüketimi derinin su içeriğini önemli derecede yükselmiştir. Derinin kuruluğu ve pütürlü durumu azalmış, elastikiyeti ise artmıştır. Araştırmacılara göre deride oluşan olumlu değişiklikler, deriye uygulanan bakım ürünlerinin sağladıklarıyla kıyaslanabilir niteliktedir. Derinin fizyolojisi ve sağlığı, özellikle deri kuruluğunun önlenmesi için yeterli su alımına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
 
Vücudumuz normal fizyolojik işlevlerini sürdürmesi için günde 8-10 bardak suya gereksinim duyar. Yolda kalmamak için arabanıza benzin bitmeden nasıl benzin alıyorsanız susuz kalmamak için de "susamadan" su içmelisiniz. Hem cilt sağlığınız için hem de diğer vücut fonksiyonlarınızın sağlıklı işleyişi için...

YUKARI ÇIK